Fostul președinte al Curții de Apel Iași, scos de sub urmărire pentru favorizarea infractorului

Fostul președinte al Curții de Apel Iași, scos de sub urmărire pentru favorizarea infractorului
Judecătoarea Cristina Văleanu, fost președinte al Curții de Apel Iași, promovată la instanța supremă, a fost scoasă de sub urmărire penală de către DNA, în dosarul în care a fost cercetată pentru că l-ar fi anunțat pe fostul președinte al Tribunalului Iași că este interceptat telefonic și ambiental.
Publicat: 03/07/2013, 16:58
Actualizat: 23/08/2013, 11:19

Judecătoarea Cristina Văleanu, fost președinte al Curții de Apel Iași, promovată la instanța supremă, a fost scoasă de sub urmărire penală de către DNA, în dosarul în care a fost cercetată pentru că l-ar fi anunțat pe fostul președinte al Tribunalului Iași că este interceptat telefonic și ambiental.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut cercetări în cazul Cristinei Văleanu pentru suspiciunea că l-ar fi favorizat pe Radu Tărniceriu, fostul președinte al Tribunalului Iași.

Astfel, procurorii DNA – Structura Centrală au dispus, marți, scoaterea de sub urmărire penală a Cristinei Văleanu pentru favorizarea infractorului în legătură cu fapte de corupție, arătând că fapta nu există.

„Rezultă că actele de urmărire penală efectuate nu au condus la obținerea unor probe din care să rezulte în afara oricărui dubiu săvârșirea de către învinuita Văleanu Cristina a infracțiunii de corupție, reținută în sarcina sa”, se precizează în rezoluția dată de procurorul DNA Mariana Alexandru.

Avocatul judecătoarei Cristina Văleanu, Ionel Nechita, a declarat că soluția dispusă de procurori este fundamentată pe inexistența probatoriului din care să rezulte săvârșirea unei infracțiuni de corupție.

„Soluția ne face să desprindem mai multe concluzii, printre care și cea legată de faptul că nu pot fi imputate judecătorilor «rateurile» privind folosirea tehnicilor speciale de investigații în cazurile de mare complexitate când, în realitate, sarcina protejării întregii acțiuni, de la momentul solicitării mandatelor de interceptare, odată cu punerea lor în executare și până la valorificarea informațiilor obținute, cade în sarcina exclusivă a procurorului care supraveghează ori desfășoară activitatea de urmăriere penală”, a spus avocatul Ionel Nechita.

Judecătoarea Cristina Văleanu a fost promovată, începând din 15 iunie, la Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cristina Văleanu a fost cercetată de procurorii anticorupție pentru că i-ar fi spus, în perioada 18-20 octombrie 2010, judecătorului Radu Tărniceriu, la acea dată președinte al Tribunalului Iași, că ea a autorizat, la cererea DNA Iași, interceptarea convorbirilor telefonice și ambientale purtate de acesta cu Emanuel Osoianu, cercetat pentru fapte de corupție.

Procurorii anticorupție ieșeni au început urmărirea penală împotriva judecătoarei Cristina Văleanu în septembrie 2012, dosarul fiind preluat de DNA – Structura Centrală în decembrie 2012.

„În declarațiile date,Osoianu Emanuel a precizat, referitor la împrejurările în care a aflat aceste informații, că în data de 18 octombrie 2010 judecătorul Tărniceriu Radu Dimitrie i-a spus că ar fi bine ca în perioada următoare să nu se mai întâlnească și nici să nu mai comunice prin telefon, întrucât le sunt interceptate convorbirile și fac obiectul unor activități de supraveghere”, se arată în rezoluția de scoatere de sub urmărire penală dată în cazul Cristinei Văleanu.

Ulterior, Osoianu le-ar fi spus și lui Bogdan Răduc și Samrin Amjad că le sunt interceptate telefoanele.

De asemenea,Viorel Postică, procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Iași, audiat și el în dosar, a arătat că Tărniceriu „i-a destăinuit faptul că a aflat de la o persoană cu prenumele Cristina că îi sunt interceptate convorbirile telefonice”, dar nu și-a putut da seama despre cine este vorba, se mai arată în documentul citat.

Radu Tărniceriu, în prezent judecător militar la Tribunalul Militar Iași, a negat în fața anchetatorilor susținerile procurorului Postică și a menționat că a dedus că este interceptat mai ales după ce a constatat că atunci când se ducea la o întâlnire cu Osoianu a fost urmărit de o mașină „despre care știa, în virtutea atribuțiilor de serviciu, că aparține unui serviciu specializat în culegerea și prelucrarea informațiilor”.

Alături de Cristina Văleanu au mai fost cercetate, în dosarul instrumentat inițial de procurorii ieșeni, judecătoarele Carmen Dascălu, Maria Samoil, Mirela Anton, din cadrul Tribunalului Iași, Adriana Stoinel, de la Curtea de Apel Iași, Claudia Mocanu, de la Judecătoria Iași, doi notari, Emanuel Osoianu, doi avocați și alte 25 de persoane, pentru diferite infracțiuni, printre care se numără fals și uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat, neglijență în serviciu, spălare de bani și înșelăciune.

În rezoluția prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătoarei Cristina Văleanu nu se menționează dacă s-a dat o soluție și în cazul celorlalte persoane cercetate în acest dosar.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?